Blog: – Drop resultater op til 13 årsalderen

Foto: Thomas Lunau

SKREVET AF: Jesper Malm, ungdomsformand i Vanløse Floorball

Fokus på resultater fylder for meget i de yngste ungdomsrækker i dansk floorball. Og det vil kulminere med et nyt turneringskoncept, der skal til afstemning på Floorball Danmarks næste budget- og strukturmøde i december. Den nye struktur skaber måske bedre spillere i få klubber, men det er gift i forhold til at udbrede sporten og løse vores største udfordring: Vi udvikler for få ungdomsspillere.

Jeg har en kollega, der ligesom jeg, har meget aktive idrætsbørn. Hendes 12-årige dreng spiller basketball i en god klub. Desværre er han og de fleste andre holdkammeraterne ikke så store og udvokset som deres modstandere i Mesterrækken. Så de taber en del kampe fordi højde og drøjde er afgørende for at få bolden i kurven. Og selvtilliden fik for nyligt et ekstra dyk, da en af de højeste og bedste spiller forlod klubben til fordel for et hold højere i tabellen. 

Det skaber en vis frustrationen. Særligt blandt de voksne, fortæller kollegaen. Også selvom al logik siger, at drengenes manglende højde er en forbigående udfordring. 

LÆS MERE: Blog: – Alder er bare et tal!

Umuligt at spotte talent

Hvor vil jeg en med den historie? Jo, jeg vil minde alle i floorballsporten om, at det er umuligt muligt at forudse, hvilke 12-13-årige drenge eller piger vil blive gode seniorspillere. Og jeg vil minde floorballfolket i Danmark om, at al forskning viser, at for stor fokus på resultater får masser af børn til at forlade deres sportsgren – og gør det ekstra svært at få nye børn ind. Og derfor anbefaler idrætsverdenens egen hovedorganisation DIF, at man dropper offentliggørelse af resultater for børn under 13 år.

Alligevel er der nu et forslag på vej i dansk floorball, hvor man allerede fra U11-alderen skal til at måle og veje alle ungdomshold i bestræbelserne på at alle børn hele tiden matches med andre børn på samme niveau. Et af grundelementerne er, alle ungdomsårgange inddeles i A, B, C og D-rækker og at man rykker op og ned en gang i kvartalet. Lidt ligesom Nations League i fodbold. 

Tjekkisk forslag på vej

Oplægget er inspireret af tjekkisk floorball, der lige nu har stor succes på ungdomssiden. Det er relativt detaljeret og har selvfølgelig mange gode elementer. Fx foreslås det, at U11 fremadrettet skal spille på en såkaldt mellembane (som svarer til en basketballbane) for at give mere spilletid til de enkelte spillere. Det støtter jeg fuldt ud. Og man kan endda godt tage U13. Mindre baner giver mere boldomgang og teknisk færdighed til den enkelte – og gør det langt nemmere for klubberne at stille hold. 

LÆS MERE: Blog: – Der er noget galt i floorball Danmark

Rammer skævt

Men forslaget rammer generelt skævt i forhold til danske forhold. Det er virkelighedsfjernt hvis man ønsker at vækste sporten og gå fra at være en lille nichesport på størrelse med fx klatring til at bide skeer de lidt støre boldsportsgrene som fx Volleyball eller Basketball.

Foruden en del praktiske udfordringer i forhold til at afholde stævner på kryds og tværs af klubber, ser jeg følgende udfordringer: 

  • Strukturen tilskynder i alt for stort fokus på de resultater i U11 og U13-rækken. Det at spille floorball handler pludselig om at få tre point frem for at lege og dygtiggøre sig. Med jævnlig op- og nedrykning, vil alle kampe have stor betydning. Marginalspillerne får mindre spilletid og det gør et svært for nye at komme ind. 
  • Med en øget elitefokus for de yngste årgange, er der en reel risiko for at skabe en uheldig trafik af 12-13-årige børn hen mod de bedste klubber. I hvert fald i Storkøbenhavn, hvor de fleste ungdomsspillere er centreret og klubberne ligger tæt. Og for klubber med få spiller på hver årgang, betyder frafald, at holdene lukker.
  • Vi mangler ungdomshold til at lave den forslået opdeling. Forestil jer at systemet blev implementeret i årets U11-A-række i øst, hvor der blot er syv hold tilmeldt. Eller i U18-rækken i vest, hvor der er tre hold tilmeldt. 

Fint med niveauopdeling

Jeg støtter selvfølgelig ideen om, at man i højere grad forsøger at parre holdene mere i forhold til de forskellige niveauer. Det gør det sjovere for alle. Ideen om A, B, C og D-rækker kunne være god, hvis målet blot er at få tre eller fire stærke hold i Danmark i hver årgang. De pågældende fire hold kan spille mod hinanden masser af gange på en sæson og blive bedre og bedre. Og en del af spillerne vil til sidst kunne være aktuelle for både landshold og de bedste svenske klubber. Men er det det, vi vil? 

LÆS MERE: Blog: – Jo mere du træner og spiller, jo bedre bliver du

Videreudvikling af eksisterende

Et kompromis, som jeg mener passer bedre til vores idrætsgrens størrelse, er at videreudvikle på det eksisterende A og Flex-rækkeformat i U11 og U13-rækken. Inspireret af basketball kunne være vi opdele i en mesterrække og en grandprixrække suppleret med forskellige former for stævner a la de mellembanestævner som bl.a. Hvidovre netop har inviteret til for U11. Gik man samtidig ned i banestørrelse og spillede 4 mod 4, ville det gøre det langt nemmere for nye hold at komme ind i turneringen. Og i stedet for et flexhold kunne en mindre klub tilmelde et mellembanehold. 

Dermed vil talentmassen være langt større når ungerne rammer U15 og U18-rækken. Her kan vi så lave al den niveauinddeling vi ønsker i jagten på at skabe få gode liga og landsholdsspillere. Spørgsmålet er blot hvor mange af de mellemgode spillere vi ønsker tabe undervejs.

Brug for ny strategi

Vi har brug for en bred diskussion om udfordringerne og mulighederne i Dansk Floorball. Og det skal ske inden vi igen kaster os ud i endnu en strukturændring. Jeg synes vi som klubber skal sige tak for inspirationen fra det tjekkiskbaserede oplæg og tage de bedste ideer med ind i et nyt visionsarbejde for dansk ungdomsfloorball.  

Dette arbejde skal have deltagelse af de klubber, der har konkret erfaring med at opbygge store og sunde ungdomsafdelinger i Danmark ligesom der skal hentes hjælp og viden fra eksperter fra ind og udland og gerne med masser af inspiration fra andre succesfulde idrætsgrene. Bl.a. basketball, de har gjort rigtigt meget for at udvikle ungdomssiden. Opgaven er at udvikle en ny strategi for dansk ungdomsfloorball. Herunder også komme med forslag til en ny struktur, som passer til strategien. Ikke omvendt. 

Bloggen her er skribentens egen personlige holdning og har intet at gøre med Floorballportalen.dk.