BLOG: En temperaturmåling på floorball i region syd

Foto: Privat

SKREVET AF: Kasper Christensen, klubkoordinator i Sønderborg Floorball Club

I flere år var Sønderborg Floorball Club den eneste floorballklub syd for Kongeåen. Nord for havde vi Fredericia, Billund og Esbjerg.

Desværre lukkede Billund og Fredericia, og man kunne frygte at der blev langt imellem klubberne. Men heldigvis blev der etableret klubber i Kolding, Haderslev, Gørding og Jelling, så det hele lysnede lidt igen.

På Fyn var Odense en veletableret klub, og som i en årrække først havde følgeskab af Svendborg og derefter Fåborg. Desværre er de to klubber lukket, men heldigvis er der gang i floorballsporten i bl.a. Svanninge og Morud.

LÆS MERE: BLOG: Flere Teenligaer vil holde på de unge

For de fleste af ovenstående klubber var der fokus på seniorfloorball – og dette var det største problem, der fortsat sætter spor.
Klubber der startede ungdomsfloorball op, havde ikke en modstander/klub lige i nærheden, så det var svært at komme til at spille kampe.
Når der ikke kunne spilles kampe, mistede de unge lysten til floorball, og ungdomsarbejdet måtte lukke ned.

I forbindelse med U17 DM og Pokalfinalerne i Sønderborg i 2013 blev Kidzliga Syd igangsat. De fleste klubber var med på idéen, og klubberne kunne nu tilbyde deres børnehold nogle stævner i løbet af sæsonen. Fundamentet for en ungdomsafdeling var dermed lagt.

Den dag i dag bærer klubberne stadig frugt af det arbejde der blev lavet for 7 år siden.

Der afvikles 1-2 Kidzliga stævne i måneden, flere klubber har U11, U13 og/eller U15 hold med i en eller anden form for turnering.

Og nogle af de første spillere der deltog i Kidzliga stævne, møder man i dag på klubbernes seniorhold. Men det har været en lang og sej kamp at nå hertil, og vi er ikke i mål endnu.

LÆS MERE: Medlemmer fordelt på regionerne de sidste fem år

Der er flere udfordringer der kan arbejdes med
I forbindelse med DIF og DGI’s ”Bevæg dig for livet” har mange foreninger etableret en floorballafdeling. Men mange af klubberne ser vi aldrig.
Der spilles hyggefloorball ude i hallerne, men mere sker der ikke.
Dette er både senior- og ungdomshold.
De skal med til kidzliga, med i turneringen eller til motionsstævner – men ved de vi er der? Kender de til alle vores tilbud?

Der er fortsat mørke områder på floorballkortet.
Det er blevet bedre, men i en lang periode var der ikke floorballaktivitet i Vojens, Aabenraa og Tønder området.
Men der er fortsat områder hvor der kan etableres floorball.

Og hvorfor så stor efterspørgsel på flere klubben?
I fodbold og håndbold er der ikke langt til de nærmeste klubber, max 30 min. kørsel.
Drømmescenariet vil være at dette også kunne blive muligt når det kommer til floorball i det syd- og sønderjyske.
Men i første omgang bør målet være at få klubberne fordelt rundt på det syd- og sønderjyske landkort, og få dem til at deltage i de stævne og turneringer, der udbydes.

Vi skal have flyttet klubberne og holdene fra motionstilbud til turneringshold.

Hvis dette lykkes vil vi inden for en årrække opleve etablerede ungdomsrækker i Syd-og Sønderjylland, flere divisioner/serier med syd- og sønderjyske hold og forhåbentlig flere tilbud til damehold.

Motionsfloorball er en god start, men nu skal vi videre.