BLOG: Flere Teenligaer vil holde på de unge

Foto: Thomas Lunau

SKREVET AF: Jesper Malm, ungdomsformand i Vanløse Floorball

Sporten taber de unge, men floorball har en trumf i ærmet, som kan konkurrere med festerne. Vi mangler bare at bruge den.

De fleste floorballklubber har udfordringer med at holde fast i deres unge spillere. Sådan er det også i andre idrætsgrene. En undersøgelse fra Idrættens Analyseinstituttet fra 2016 viser fx at det kun er 76% af de 13-15 årige, der dyrker idræt i en forening. I 1998 var samme tal 88%. Udviklingen er endnu mere problematisk for de lidt ældre unge.

Idrætten taber til fester, vennerne og andre interesser. Desuden bliver mange unge i disse år mere bevidste om deres eget potentiale. Klubberne bliver samtidig mere resultatfokuserede. Er den unge ikke blandt de udvalgte, vælger de sporten fra.

En trumf i ærmet
Floorball har dog en trumf i ærmet. Vi kan som få andre idrætsgrene kombinere sport, motion, sociale relationer og den festlige stemning: Konceptet hedder Teenliga.

LÆS MERE: Ledertalent forløb skal skabe hele mennesker

Det er et aftenstævne, hvor piger og drenge på tværs af klubber mødes og spiller floorball mod og med hinanden på lille bane tre mod tre. Fokus er på leg, hygge og snak i korridoren. Alvoren fra turneringskampene på stor bane er gemt væk. Og alle er med. Både de gode og de mindre gode spillere.

Teenliga i tre sæsoner
Vi har afholdt Teenliga i Vanløse de sidste tre sæsoner med deltagelse af U13 og U15-hold. Drenge og piger. Altid en fredag aften. Vi blev inspireret af et tilsvarende stævne i Hvidovre for tre sæsoner siden samt de eventbaserede motionsstævner. Og så selvfølgelig kidzliga.

For konceptet minder jo mest om stævnerne for de mindste floorballspillere.

Vi bruger samme drejebog i planlægningen af stævnet ift. tilmelding, betaling, opsætning af kagebod osv. Vi sætter tre baner op a 10×20 meter, har kampafviklere og et sekretariat, der tæller mål og point. Alt er det samme, men så er der alligevel et tvist.

Masser af pizza
Tidspunktet fredag skaber en særlig stemning og boden serverer pizza, juice og sodavand. Og hele italesættelsen er mere uformel og i øjenhøjde med de unge. Bl.a. i forhold til præsentationer, præmier og konkurrencer. Hovedgevinsten ved seneste stævne var floorballudstyr og vi har tidligere haft biografbilletter på højkant. Desuden har vi haft sjove konkurrence mellem kampene, hvor der kan vindes gavekort. I år blev der kastet præcisionskast med de såkaldte ”gnulorte”. Vi har tidligere haft en straffeslagsturnering. Og havde vi grejet, ville vi have tilsat både høj musik og et fedt lysanlæg.

LÆS MERE: Uddannelse og floorball i Ringsted

Ansvar til egne spillere
Næsten alle vores egne drenge og pigespillere tilmelder sig aftenen foruden en stor del af forældrene er flinke til at stille op som frivillige. Vores spillere får at vide, at de skal huske at hygge sig og tage ansvar for den gode stemning. Bl.a. lader vi dem selv stå for taktik, udskiftninger mv. Trænerne går i stedet ind som kampafviklere.

God respons
Ved stævnet i slutningen af februar dukkede både Helsingør og Rungsted-Hørsholm talstærkt op. Vi kunne lave både en drenge og pigerækker og alle spillede mindst 5 kampe. Plus finale.

Og selvom der blev spillet for at vinde, var det ikke på bekostning af den gode stemning. En leder fra en af de andre klubber skrev til mig efterfølgende, at han havde hørt, at stævnet var gået godt. Hans hjælpetræner fra U15-holdet meldte afbud til U7-træning næste morgen, fordi han i bilen på vej hjem fra Vanløse havde lavet en soveaftale med en holdkammerat. Og det gjorde ham glad.

Og det er jo også essensen i det gode foreningsliv. Det er aftner, hvor det hele bare et lidt mere løst og uformelt og hvor nye venskaber kan dannes. En fest og et frirum, hvor der snakkes om skole, vennerne fra de andre klubber, som var med på sidste camp, om pigerne og om drengene.

Vi kunne godt bruge flere Teenligastævner. I denne sæson blev afholdt et. Jeg synes der er brug for dem. Jeg håber flere klubber tager konceptet ombord næste år.

Jesper Malm er ungdomsformand i samarbejdet mellem Frederiksberg og Vanløse Floorballklubber og sidder med i bestyrelsen i de to klubber. Han har over de seneste år træner forskellige ungdomshold. Han har selv tidligere spillet floorball og var med til i 1998 at danne FFK. Over de kommende måneder vil han levere forskellige blogindlæg om udvikling af ungdomsfloorball i Danmark.