Blog: – Jo mere du træner og spiller, jo bedre bliver du

Lasse Larsen, U18 træner hos Rungsted-Hørsholm Floorball Klub. Foto: Privat

SKREVET AF: LASSE LARSEN, U18 træner i Rungsted-Hørsholm Floorball Klub.

Først og fremmest dejligt at Floorballportalen.dk tager nogle kontroversielle emner op,  og endnu bedre at klubfolk kommer med deres meninger og holdninger. Debat er altid godt, uagtet om man er enig eller uenig.

Jesper Malm stillede igår et spørgsmål:

Bliver en dygtig ungdomsspiller bedre af at spille 35 kampe på to til tre forskellige hold samtidig. Plus regionssamlinger, U-landshold, førsteholdstræning og meget mere. Jeg tvivler. For mig ligner det rovdrift på en flok drenge og piger, som elsker deres sport.

I min verden ja, jo mere du træner/ spiller, jo bedre bliver du. 

Jo mere du træner pasninger, jo bedre bliver dine pasninger. Bliver man bedre af og spille 35 kampe end og spille 12 kampe på en sæson, ja det gør man også. Udfordringen er bare at de 35 kampe ligger komprimeret indenfor nogle få måneder medio september til ca. marts, hvis man så regner diverse ferier fra, efterårsferien, juleferien og vinterferien. Så bliver 35 kampe kritisk. 

Men hvorfor skal en floorball sæsonen være så kort? Og så komprimeret? Hvis jeg skal sammenligne med fodbold, så starter efterårssæsonen i starten af august, og slutter sidst i oktober, typisk er der 8-12 kampe i denne periode. I løbet af vinteren er der diverse træningskampe og mulighed for at tilmelde sig indendørsturnering og udendørs vinterturnering, typisk vil der være 6-7 udendørskampe og 4 stævnedage indendørs i perioden fra 1. december til 1. april.  Midt i april starter forårs sæsonen, hvor man har 8-12 kampe frem til midt i juni måned. Dertil kommer diverse stævner i helligdagsperioder.

Sammenlignet med fodbold, hvor en spiller kan spille 35-40 kampe på et år(fordelt på 3 sæsoner, efterår, vinter, forår) så er 35 kampe på små 5 måneder for meget. 

Floorball sporten er i en positiv udvikling i medlemsantal, og skal man forblive med og hive medlemmere fra fodbold, håndbold og ishockey mm, så skal man også have et attraktivt produkt, der skal være gode trænere, gode træningstider, nok træningstider, gode klubmiljøer og sidst men ikke mindst kampe til alle på de rigtige niveauer. Antallet af kampe ser jeg som et stort problem, er man u15 spiller og kun spiller u15, er der ca. 16 kampe på et helt kalenderår, og det er ikke konkurrencedygtigt i forhold til de sportsgrene man skal trække medlemere fra.

Næste spørgsmål er så, skal en ungdomspiller spille på tre forskellige hold? 

Hvis vi tager udgangspunkt i en U15 spiller, så skal han/hun spille på sin egen årgang U15, hvilket er primær-årgangen, er spilleren god nok og ikke mindst fysisk stærk nok, så kan han eller hun godt spille U18, dog skal det ikke være på bekostning af U18 spillere som så ikke kommer ud og spille , senior floorball er der nok ikke mange U15 spillere der spiller, men igen er de parate/modne nok, så lad dem snuse til det. I nogle tilfælde bliver en del A-spillere også brugt i flex kampe, er det ok? Ja men det skal kun være i absolut nødstilfælde, hvis man ellers ikke kan stille hold, men desværre ser man også man tager fra toppen af A-holdet. 

I ovenstående er det efter min bedste overbevisning en del af udviklingen af en god u15 spiller, hvis denne spiller op af. Det samme gælder fra U11 til U13 og u13 til U15, og igen det samme, hvis en pige kan deltage på drengehold. Dog med det forbehold, at man ikke tager pladsen fra en, som har sin primær årgang, og så ikke kommer ud og spille. Eller at man skal spille 3 kampe på en dag, eller på en weekend. I så fald er det rovdrift på den enkelte spiller, og muligheden for overbelastningsskade er inden for rækkevidde.

Bloggen her er skribentens egen personlige holdning og har intet at gøre med Floorballportalen.dk