Blog: – Medlemsudvikling fordelt på målgrupper i floorball sporten

Foto: Privat

SKREVET AF: Flemming Dengsø Nielsen, Floorballfar til to

Her er vedlagt medlemsudvikling i floorball (Kun DIF).  Jeg kunne analysere, hvert enkelt nøgletal, hvor udviklingen kan forklares mere grundigt, men så mister man overblikket, da det ikke skal handle om den enkelte klub, men om hele floorball samfundet, da det skal vise tendensen, og hvor vi er på vej hen i medlemsudviklingen.

LÆS MERE: Blog: – Gør ikke Corona til en undskyldning for manglende udvikling i klubberne

Det første man må gøre, når man vil foretage ændringer eller gerne vil fremme en udvikling, er at kigge på, hvordan tingenes tilstand er.  Et samlet tal om, at floorball sporten er vokset eller faldet viser ikke særlig meget, da vi skal have fokus på de enkelte segmenter, som man gerne vil fremme.

Kilde. DIF. Tallene er indsamlet ved udgangen af 2020. Offentliggjort den 8. april 2021.

Overordnet set er sporten gået tilbage med 6,3 pct. Faldet skyldes færre børn, færre unge voksne og færre voksne. Til gengæld er der fremgang i unge (teenagere) og ældre/motionister. Ældre/motionister var i øvrigt skyld i over 80 pct. af fremgangen sidste år.

Antallet af 0-6 årige er faldet, som jo er naturligt, da forældre/barn projekter har svære vilkår, når der har været forsamlingsforbud i store perioder af sæsonen.

LÆS MERE: Blog: – En interessant (regel)situation i sidste TV-kamp

Antallet af 7-12 årige er også faldet, og desværre for pigerne vedkommende med hele 20 pct., som er ret voldsomt, når der var så få i forvejen. Men en del af faldet skyldes heldigvis, at pigerne er fortsat op i teenageårene.  

Det mest positive er, at antallet af 13-18 årige er steget, og hvis man har arbejdet med teenagere, så ved man, at det også kan ændrer sig hurtigt, f.eks. skiftet fra folkeskolen til næste trin i livet. En ide kunne f.eks. være at få en struktureret viden klubberne imellem  med f.eks. Center for Ungdomsstudier (CUR). Blandt andet Basket og Ishockey har haft møder med klubberne på pigesiden (koster lidt penge), hvor de har givet klubberne med ideer til indsatser, og redskaber til fastholdelse og faktiske bedre forstå teenageres hverdag. 

Antallet af 19-24 årige er faldet igen, og det er et stort problem i mange idrætter at holde på de unge, da der sker meget i disse år, og mange naturligt falder fra, når de skal læse, flytter by osv.

Antallet af 24-39 årige er også faldet, og et fald på 13 pct. er en hel del, da dele af denne aldersgruppe bør være grundstammen på ethvert seniorhold ude i klubberne.

Ældre/motionister vokser en smule, men stod for den største del af fremgangen sidste år (80 %). Der er en debat om det er en gruppe, som skal satse på eller ej.  Jeg er udmærket klar over, at flere +40 årige også kan spille på det højeste niveau. Den kan opdeles i 40-50 år, + 60 år og + 70 år.

LÆS MERE: Blog: – Tilgængelighed og fællesskab er nøglen til succes efter corona

Før læseren tænker, at det er også for galt. Når man kigger ned i tallene, så er der medlemsvækst i ca. 15 ud af top 50 klubber, og mange af forklaringerne er givetvis, at de har stået på hovedet under nedlukningen. Klubberne er også i forskellige faser, hvor nogle i forvejen var i optur eller i nedtur, og det har sikkert også fået betydning for, hvordan man håndteret krisen, og hvor meget energi, der er tilbage at trække på af frivillige kræfter. Men alle klubber er ramt, og vi er jo ikke tilbage igen fra Covid-19 endnu. Specielt unge skal vænne sig til igen, at de på et tidspunkt skal til kamp, og prioriterer det i weekenden, da mange jo naturligt har lavet andre ting under nedlukningen. Det samme gør sig gældende med de voksne, da det måske kan være færre hold til næste sæson, hvis man ikke sikre sig, at der er nok til at stable hold på benene i de mindre klubber. Det er træls at stå i september og der ikke er nok, hvor man måske kunne have samlet 4-5 spillere fra omgangskredsen, hvis man var lidt tidligere ude.

Målingen er fra årsskiftet 2020, og der kan sagtens komme yderligere fald, når medlemmerne skal til at betale kontingent for næste sæson, og de tænker over, hvad de har fået ud af medlemskabet det seneste år. Mange andre sportsgrene har halvårligt kontingenter (fordi de generelt er langt dyrere), og det er der ganske få floorballklubber, der har. Det kan blive et stort plus, da de måske vil give det en chance til, da beløbet er til at overse. Det er vigtigt at få nye medlemmer, men endnu vigtigere, hvad vi kan gøre for dem, som på evt. er på vippen til at melde sig ud.