Blog: – Tilgængelighed og fællesskab er nøglen til succes efter corona

Foto: Thomas Lunau

SKREVET AF: Jesper Malm, formand i Vanløse Floorball

Hjemmeskole, hjemmetræning og hjemmekontor. Vi orker næsten ikke mere. Men heldigvis lysner det. Forhåbentligt meget snart kan vi igen mødes i hallen.  Det store spørgsmål er dog, hvordan floorballsporten ser ud på den anden side af corona. 

Den nuværende nedlukning af Danmark er en kæmpe udfordring for alle floorballklubber. Tilsammen i Vanløse og Frederiksberg Floorballklubber mistede vi op mod 50 medlemmer efter første nedlukning. Og selvom der hurtigt kom nye spillere til i efteråret, så frygter jeg, at konsekvenserne er langt større denne gang. Desuden oplever vi, at mange sponsorer er hårdt ramt og ikke kan støtte som tidligere. Det eneste vi kan trøste os med er, at vi er i samme båd som stort set alle andre idrætsgrene. Men spørgsmålet er hvem som kommer sig bedst på den anden side og forstår at udnytte coronaens muligheder. 

LÆS MERE: Blog: – Danske klubber er for små til at stræbe efter verdenseliten

Når pandemier historisk har vandret igennem en befolkning og spredt sygdom og død, så har det også skabt en stor social mobilitet. Krisen har givet folk med få økonomiske midler nye muligheder. De har på kort tid kunnet bevæge sig op igennem de sociale lag. Heldigvis kan Covid-19 ikke sammenlignes med hverken den spanske syge eller pest. Men måske kan det skabe spændende nye tendenser og mobilitet inden for idrættens verden. 

To stærke tendenser

For det første tror jeg, at ønsket om meget mere fællesskab vil rejse sig fra isolationens mørke og sætte dagsordenen i idrættens verden. Folk vil i stigende grad efterspørge samvær fremfor at dyrke det individuelle og enlige. 

For det andet tror jeg, at vi skal holde øje med den utrolig store mængde af gåture som danskerne har bevæget sig ud de seneste måneder kombineret med al den udendørsfitness, der pludselig dukker op i bybilledet. Aldrig har jeg set så mange yogamåtter og kettlebells i parkerne i København. Min konklusion er, at folk i stigende grad i fremtiden vil vælge idrætstilbud med lave adgangsbarrierer i forhold til deltagelse. 

Og det giver naturligvis nogle muligheder for floorballsporten, hvis vi handler efter det de kommende år. 

LÆS MERE: Blog: – Drop resultater op til 13 årsalderen

Her er række gode ideer til, hvordan vi kan gå til opgaven og udvikle sporten:

Styrk fællesskabet

Jeg tror det er afgørende, at vi i foreningerne investerer mere i samvær og fællesskab. Både på det enkelte hold og på tværs i klubberne. Blandt spillere, forældre, trænere og ledere. Der skal mere fokus på at være sammen og skabe gode fælles oplevelser frem for at fokusere på fx resultater og stillinger. Særligt i ungdomsrækkerne. 

Under corona har vi i vores klub kommet langt med at udvikle et nyt floorballakademi, hvor vi via særlige træningstilbud samler spillere på tværs af hold. Her skaber spillerne nye relationer, mens de dygtiggør sig og opbygger ekstra kompetencer, som kan komme dem til gode inden for og uden for banen. Fx vil der være mulighed for at prøve sig af som træner ved at planlægge og præsentere træningsøvelser, stifte bekendtskab med dommeropgaven samt få viden om bl.a. kost og søvn. Det skaber ikke alene nyt samvær blandt vores unge, det sikrer også udviklingen af fremtidens trænere, dommere og ledere. Dem som skal igangsætte fællesskabet i fremtiden. Akademiet bliver præsenteret meget snart.

Men derudover vil vi også sætte ind på flere fælles oplevelser. Her tænker jeg på klubfester, deltagelse i stævner i ind og udland samt deltagelse på diverse camps. Desuden vil vi til sommer som noget nyt arrangere fælles sommertræning på tværs af alle ældste ungdomshold samt de forskellige seniorhold. Alt sammen for at styrke fællesskabet.

LÆS MERE: Blog: – Jo mere du træner og spiller, jo bedre bliver du

Mere kommunikation om fællesskabet

Desuden skal vi investere meget mere i engerende kommunikation, som kan understøtte sammenholdet. Og her tænker jeg ikke på den glitrede TV-transmissioner via Sportlive, som sender fra herrernes bedste floorballrække. 

Jeg tænker på indslag fra fester, kampe og events på de sociale medier, i lokalmedier og bl.a. her på Floorballportalen. Vis der er liv i klubben og at I har det sjovt. Fra både U7-holdet og fra damemotionsholdet.

Jeg synes Rungsteds Floorballs seneste ”verdensrekord” i driblinger var genial. Det samme var deres challenge. I Frederikshavn har de også være synlige med deres onlinetræning. Man er ikke i tvivl om, at spillerne i Nordsjælland og i Nordjylland har det sjovt og byder på masser af fællesskab.

LÆS MERE: Blog: – Der er noget galt i floorball Danmark

Gør det nemt at deltage

I forhold til at sænke adgangsbarriererne, skal vi være opmærksomme på, at det i princippet det ikke må være sværere at møde op til første floorballtræning end at tage en yogamåtte under armen og tage i parken. 

Den betragtning er i øvrigt meget i tråd med visionen i den internationale floorballorganisation, IFF, der vil gøre floorball til den mest inkluderende idrætsgren for næsten at kunne tredoble antallet af spillere og nå målet om at målet om en million floorballspillere i 2030. 

Her tror jeg det er vigtigt, at vi alle erkender, at floorball godt kan være mange andre ting end fem markspillere og en målmand på en håndboldbane. For det er et meget kompliceret og uoverskueligt setup for nye spillere. Og her savner jeg nytænkning i sporten. Fx er der masser af muligheder i mindre formater, hvor man fx spiller fire mod fire uden målmand. Også fordi det kan spilles i mindre haller. Det letter presset på de store håndboldhaller, som er en voldsom mangelvare i de store byer. 

LÆS MERE: Blog: – Alder er bare et tal!

Spil udendørs

En anden ide er, at vi i højere grad flytter vores sport udendørs. Det vil kunne skabe langt mere synlighed og engagere flere, hvis der blev etableret baner i det fri med et fornuftigt underlag, hvor man bare kan komme forbi og spille. Der findes et par baner i København med asfaltunderlag, der er godt besøgte. Men det må kunne lade sig gøre at finde bedre og mere jævne underlag, der er bedre egnet til floorball. Her er det spændende at følge de klubber, der har fundet midler til at indkøbe udendørsgulv og tager det i brug de kommende uger.

Sidst men ikke mindst efterlyser jeg nemmere adgang til at spille kampe. Det er alt for besværligt for nye hold at være med i Danmarksturneringen. Det kræver planlægning af en masse kampe, dommere, dommerbord og endda en målmand med fuldt udstyr mv. 

Hvorfor ikke genoplive de såkaldte Grand Prix-stævner, hvor nybegynderhold kan prøve deres færdigheder af. Gerne på mindre baner. Fire mod fire. Det gør sporten langt mere inkluderende. 

LÆS MERE: Blog: – Hvordan går det med de regler vi tester af?

Stærkt udgangspunkt

På mange måder er jeg optimist på floorballsportens vegne. I vækstens tegn på den anden side af corona skal vi selvfølgelig lige huske at byde nye medlemmer velkommen til deres nye idrætsgren. Vi er modsat stort set alle andre holdidrætter allerede inde i en positiv trend. Vi vokser i medlemstal, mens mere traditionelle idrætsgrene som fodbold og håndbold falder. Men det kræver at vi bruger krisen positivt og rykker hurtigt. 

Bloggen her er skribentens egen personlige holdning og har intet at gøre med Floorballportalen.dk.