Blog: – Udvikling eller afvikling!

SKREVET AF: JESPER MALM, formand i Vanløse Floorball, MARIE KRABBE, formand i Hvidovre Attack FC og STEPHAN GREY, formand i Rungsted-Hørsholm FK

Floorball Danmark har udsendt et udkast til hvordan landsdækkende reelt kan blive en realitet allerede fra den kommende sæson, hvilket har fået gang i debatten, hvor flere er yderst skeptiske. Jesper Malm, formand Vanløse, Maria Krabbe formand Hvidovre og Stephan Grey formand Rungsted er skeptiske, og savner at der sættes fokus på de langsigtede løsninger, og ikke ensidigt fortsætter med at forsøge og løse udfordringer via turneringsstrukturen.

Vi har i evigheder diskuteret turneringsstrukturen og vi har i perioder ændret strukturen fra sæson til sæson uden det har løst de grundlæggende udfordringer vi har i sporten. 

De mange ændringer har måske løst nogle lokale udfordringer, men i mange tilfælde har det blot skabt en række andre udfordringer, og hvad hjælper det at vi måske løser et problem hvis det skaber 5 andre – så er det blot et spørgsmål om at flytte rundt på sorteper. Der er brugt meget tid og ressourcer på at drøfte struktur, i stedet for drøfte de reelle udfordringer, som er at få skabt nogle klubber med et tilstrækkeligt fundament til landsdækkende. En forsat usikkerhed om struktur straffer derudover de klubber, som faktisk arbejder langsigtet fordi det er svært at styre et skib, hvis målet i horisonten hele tiden flytter sig og man ikke ved om det hedder landsdækkende, øst/vest eller noget helt andet fra sæson til sæson.

Vi vil godt slå fast, at vi ønsker en landsdækkende rækken, men først når der 8-10 klubber som har et stærkt nok fundament, og som kan være regionale fyrtårne for vores sport. Vi er efter vores vurdering ikke engang tæt på at have det antal  – tværtimod er der nok færre klubber i dag end for 5 år siden og derfor er det helt omsonst endnu engang at tage emnet op med landsdækkende.

En landsdækkende række med færre hold vil efter vores overbevisning ikke understøtte udviklingen af sporten, og det vil være risiko for at vi afvikler frem for udvikler – med færre fyrtårne vil de lyse med en svagere kraft netop fordi landsdækkende kræver ressourcer og økonomi, og det vil være på bekostningen af ungdomsarbejdet, hvilket betyder at vi er godt på vej til at save den gren over vi sidder på. Derudover vil det alene gøre afstanden mellem de bedste klubber og dem lige under endnu større, hvilket reelt betyde at ligaen defacto bliver et lukket selskab for en håndfuld klubber. Det vil få den afledte konsekvens, at incitament strukturen for klubberne til at arbejde med at blive en seriøs og ambitiøs ligaklub vil forsvinde, hvilket på ingen måder er udviklende.

Der er derudover ikke noget der faktuelt underbygger, at landsdækkende liga vil være den rigtige løsning på de aktuelle udfordringer  – nærmest tværtimod hvis vi ser på erfaringerne fra sidste gang.

  • Landsdækkende skabte ikke flere lige kampe – aldrig har der været spillet så mange ligegyldige kampe.
  • Landsdækkende kostede tid, ressourcer, og mange klubber havde ikke fundamentet til det.
  • Landsdækkende øgede ikke eksponeringen af sporten og var generelt ikke med til at forbedre rammerne for udøverne økonomisk og sportsligt.

I 2013/2014 indførte man en landsdækkende række i Danmark for herrespillere, hvor der var en bred opbakning i den første sæson med 5 hold fra øst og 5 hold fra vest, men allerede efter de første sæsoner faldt hold fra, netop fordi klubberne ikke havde et tilstrækkeligt solidt fundament. Konsekvensen har været at mange klubber har måtte starte forfra  – en udvikling, som os der har prøvet det, ved at det tager minimum 10 år for dem der har ressourcerne/energien til dette.