Ekspert: – Her bliver DM-finalen for herrer afgjort

Jonas Risom. Foto: Privat

Floorballportalen.dk har haft en snak med floorballkonsulent og tidligere assistent for det danske U19-landshold Jonas Risom om, hvor han ser herrernes DM-finale i mellem Frederikshavn Blackhawks og Benløse FC kan blive afgjort når det går løs i Helsingør Hallen kl. 16:15:

– Tre generelle faktorer, som jeg tror bliver kampafgørende for finalen. Den første er brugen af alle 3 kæder. Begge hold har en bred trup, og et meget højt niveau. Der er evidens for at det hold, som er i bedst forfatning i de sidste 10 minutter af en kamp, vinder over 90% af de opgør. Derfor bliver 3 kæden for begge hold en vigtig faktor, for udfaldet.

– De to holds trænere Martin Lytje(Benløse FC) og Andreas Glad(Frederikshavn Blackhawks) står med en stor taktisk udfordring i forhold til at holde en god rytme, og have de bedste spillere inde i kampen, men samtidig spare på kræfterne, hvor man kan.

– Når man kigger på de to normale 3. kæder, er der lidt mere erfaring hos Benløse. De 3 udlændinge, samt 2 rutinerede Benløse drenge er en meget stærk kæde. Hvorimod 3. kæden for Frederikshavn er fyldt med unge U19 landsholdsspillere. Det er stærke kæder hvor alle spillere ville indgå i alle andre ligaholds to første kæder.

– Den anden faktor er målmandsduellen. Sidste finale mellem de to hold endte i en parade af vanvittige redninger fra Anders Kjær og Emil Brixager. Om det lige er de to som igen skal stå overfor hinanden i målmandsduellen, er nok usikkert. Mathias Saaby har stået størstedelen af kampene for Frederikshavn i denne sæson, hvilket giver Andreas Glad en positiv udfordring, med at finde ud af hvem der starter. Der er ingen tvivl om at Emil Brixager er en af ligaens absolut bedste målmænd, endda på hans dårlige dage. Skal der konkurreres med hans top niveau, skal Mathias Saaby finde noget ekstraordinært frem eller også skal man lade rutinen spille – for Anders Kjær har vist et utal af gange, hvorfor man bør anse ham, som en af de bedste målmænd i Danmark nogensinde.

– Den tredje faktor er iscenesættelsen af stjernerne. Når man kigger på ned over holdkortet for begge mandskaber, skal man kende meget lidt til dansk floorball for ikke at kunne se, hvor store navne der spiller denne finale. Det ligger selvfølgelig i god tråd med den første faktor, men alligevel skal der også noget til udover at spillerne har overskud.

– Nicolai Flyvholm, Kasper Kajgaard og Jonathan Velgaard bliver de vigtige offensive kræfter for Frederikshavn, mens Jesper Roland, Mikkel Christensen og Daniel Nygaard bliver det for Benløse. De skal iscenesættes taktisk korrekt, og sættes i situationer, hvor deres kvaliteter kan blive udnyttet bedst muligt. De har alle 6 evnerne til at afgøre en finale, flere af dem har gjort det før hvilket de nok gerne viser frem igen.

– Jeg tror kampen bliver en lavt scorende affære, ikke mindst grundet målmændene, men også fordi begge hold er bygget på en stamme af spillere, der har spillet sammen længe. Der skal tænkes ud af boksen for at kunne bringe de bedste spillere helt ind i rampelyset.

– Skal jeg komme med et bud på kampen, ender det med en 5-2 sejr til Frederikshavn. Det bliver en tæt kamp og jeg tror der kommer 2 mål i tomt mål for Frederikshavn til sidst.