Floorball Danmark testede banestørrelser af ved stævne

Foto: Floorball Danmark

Floorball Danmark afholder lørdag d. 12 december budget- og struktur møde for alle sine medlemsforeninger. Til dette møde er forbundet kommet med et forslag til ændring af banestørrelse i U11-rækken.

For at kunne stille forslaget har Floorball Danmark i weekenden testet forslagets praktik. Det skete i lørdags den 28. november hvor Midtsjælland Floorball Klub og Floorball Danmark afholdte et ministævne for U11, hvor udover værst foreningen også deltog hold fra Rødovre FC og IF62, fortæller bestyrelsesmedlem i Floorball Danmark og formand for udviklings og breddeudvalget Ronni Back til Floorballportalen.dk:

– Formålet med stævnet fra Floorball Danmarks side var at indsamle
data på U11-spillere på forskellige banestørrelser og med forskellige antal spillere på banen. Der skal rettes en stor tak til de tre klubber for at stille op og være med i undersøgelsen indleder han og fortsætter:

– Længe har det været debatteret hvor hensigtsmæssigt det er, at U11 spiller på 20×40 meter og 6 mod 6 og om det ikke vil være mere hensigtsmæssigt, at denne årgang spiller på en mindre bane. Først og fremmest for at
udvikle U11-spillerne mere og for det andet, for at skabe en overgang fra lille bane i Kidzliga til stor bane i ungdomsturneringen.

Floorball Danmark skeler især til den største idræt i Danmark, fodboldsporten, som netop har taget de skridt, som Floorball Danmark nu foreslår floorballsporten herhjemme bør tage:

– Børnefodbolden har for længe siden gået over til mindre baner og færre spillere, og en undersøgelse fra dengang viste, at ved at gøre banerne mindre og have færre spillere på banen kan der hentes mere end 30 %
flere aktioner og boldberøringer pr. spiller pr. kamp. Andre holdidrætter har siden fulgt trop.

– Fra udviklings- og breddeudvalgets og bestyrelsens side var vi inden stævnet nysgerrige på hvilken banestørrelse og hvor mange spillere der skal være på banen, for at opnå de potentielt bedste rammevilkår for
udvikling af den enkelte floorballspiller på U11. Herunder havde vi en række temaer vi var nysgerrige på:

  • Boldberøringer.
  • Tilpas pres i aktioner.
  • Intensitet i løb.
  • Stillestående tid.
  • Målmandsaktioner.
  • Niveauforskel.

Ekstern analyse af projekt

Til at bearbejde de data, som blev indsamlet til stævnet, har Floorball Danmark allieret sig med Christian Amby, som læser på Aarhus universitet og er træner hos Silkeborg Hurricanes. Han er igang med sit speciale og har valgt at skrive om netop U11 floorball.

– Vi har tidligere haft nogle prøvekampe mellem Rødovre og Allerød, som gav nogle valide antagelser før undersøgelsen og vi har hørt fra andre teststævner som har prøvet nogle formater af. Herudover har vi erfaringer fra U9 i Nordjylland og mellembaneturneringen, som vi kunne trække på.

– Det der er blevet målt på i weekenden er følgende;

  • 20×40 meter 6 mod 6, som U11 spiller i dag.
  • 16×28 meter 5 mod 5 – 4 markspillere og en målmand og med mindre mål.
  • 16×28 meter 4 mod 4 – 3 markspillere og en målmand og med mindre mål. (mellembane-konceptet)

– Vi ville gerne have målt på 16×28 meter 6 mod 6, men tiden var desværre ikke til det i denne omgang. Dog kan vi alene ud fra observation, med rimelighed påstå, at det formentlig ikke vil være rette vej at gå.

Floorball Danmark afventer nu analysen fra Christian Amby for at tage de næste skridt i processen af projektet fortæller Ronni Back:

– Nu venter vi spændt på hvad Christian finder frem til i sin forskning, men alene ud fra observation af stævnet, og de tidligere kampe mellem Rødovre og Allerød, så er vi kun blevet bestyrket i antagelsen, at vi får en mærkbar stigning i aktioner med tilpas pres, flere boldberøringer pr. spiller, mindre stillestående tid og flere målmandsaktioner på en mindre bane med én spiller færre på U11.

Det er på baggrund af Floorball Danmarks erfaringer af de tests som er foretaget at Floorbal Danmarks bestyrelse har fremsat et foreslag på det kommende Budget og Struktur møde d. 12 december 2020, om ændringer i U11 rækken forklarer Ronni Back:

– Derfor foreslår bestyrelsen til det kommende budget- og strukturmøde, at U11 fra sæsonen 2021/22, at U11 skal spille på en mindre bane og med én spiller færre på banen. Forslaget bliver gennemgået på det kommende webinar om ungdoms floorball, onsdag den 2. december kl. 20.

Du kan se hvordan teststævnet fra weekenden gik nedenfor: