Floorballildsjæle: – Klubmand helt ind til knoglerne

René Bitsch Toustrup. Foto: Privat

Skanderborg blev introduceret for floorball i 1995. På det tidspunkt var sporten stadig i sin spæde begyndelse og befolkningen skulle stadig vænne sig til, at der nu var en ny indendørs sportsgran i landet. Men takket være én mand bed sporten sig fast i Skanderborg og klubben med rødder i byen har siden 1995 været en fast bestanddel af dansk floorball. Navnet på denne mand er René Bitsch Toustrup.

LÆS MERE: Floorballpodcast #4 (Special om floorballildsjæle – Dan Egerup)

René Bitsch Toustrup indledte sin floorballkarriere tilbage i 1993, da han sammen med nogle kammerater spillede hockey for sjov i en af Skanderborgs mange idrætshaller. Floorball kom på banen efter René og kammeraterne havde vundet Århusmesterskaberne i indendørs hockey – De havde nemlig set i fjernsynet, at der var blevet spillet finale i floorball. De tog derfor chancen og stiftede Skanderborg Floorball d. 15. September i 1995.

René sætter her nogle ord på den første tid i Skanderborg Floorball, som sportsligt var meget positiv, mens der var flere udfordringer udenfor banen:

– I starten var det bare en leg. Vi var en flok der udgjorde grundstammen og resten fandt vi fredag og lørdag aften i byen. Vi blev dog hurtigt mere seriøse og kunne se at vi var blandt de gode, af de middelmådige hold.

Udfordringerne var lokalbefolkningen. Eller mere foreningslederne blandt lokalbefolkningen. For vi skulle pludselig have haltid i en by, der havde haft samme idrætsgrene og hold, i de samme haller i en årrække. Så i en overgang var jeg fast ”prygelknabe” i lokalavisen, hvor jeg blev set på som den dumme mand, der pludselig skulle have tid i hallerne. Det er dog i dag, blevet langt bedre. Der er ikke læserbreve om mig mere.

René har udefra set været en mand der har udstrålet stort overskud, men for godt 5 år siden var han tæt på, at trække strikket:

– Må indrømme at for ca. 5 år siden, var jeg ved at være brændt godt ud og var tæt på at smide håndklædet i ringen. Heldigvis var hjælpen i egne rækker og vi fik etableret en ”ledelse” hvor jeg kunne frigive en del opgaver. Klubben blev kickstartet og det var med til at booste min motivation og det giver den energi der skal til for at lede en klub, i en hver forening.

LÆS MERE: Floorballildsjæle: – En holdleder i verdensklasse

René fremhæver samtidig Henrik Bahne Sørensen og Palle Wrang, som de to vigtigste årsager til, at klubben er der hvor den er i dag.

Rent sportsligt har Skanderborg Floorball oplevet lidt af hvert. Allerede tidligt i klubbens levetid spillede de med om oprykning til landets bedste række. Det lykkes dog først for 4 år siden – René fortæller lidt om forløbet og hvorfor eventyret brast efter blot to år i det fine selskab:

– Vi har vundet oprykning 2 gange i klubbens levetid. Begge gange måtte vi trække os, pga. haltid og økonomi. For 4 år siden, fik vi endelig debut i Ligaen, med et hold raske mænd, der kontaktede klubben. Desværre varede det eventyr kun i 2 sæsoner grundet økonomi og for få spillere på liganiveau.

Ambitionen om spil i landets bedste række er stadig til stede, men det ligger dog et stykke ude i fremtiden i følge René Bitsch Toustrup:

– Ambitionen er stadig at spille med i det fine selskab, dog med vægt på egne spillere. Så håbet er at om små 10 år, så ville det være muligt at spille med i Ligaen, med egne spillere. Vi har især nogle talentfulde U9, U11 og U13 spillere i klubben. Så hvis vi kan fastholde mange af dem, så ser jeg klart at det er muligt.

På banen har René været et stort aktivt for Skanderborg Floorball, hvor han har spillet mere end 200 kampe for klubben. I sine 25 år i sporten er René stødt ind i mange gode mennesker både på og udenfor banen. Vi har fået ham til, at nogle få af dem der har gjort ekstra stort indtryk på René:

– Nu har jeg 25 år at tage fra. Så bedste med- og modspiller bliver svær, da jeg har mange kampe, at tage ud fra. Men dem jeg mindes fra tilbage i tiden, er René Mortensen, Claus Tychsen og Jonathan Bruun, de er stadig meget mere end gode medspillere, de er også rigtig gode venner og har hver især været med til, at løfte klubben til det den er i dag.

Af modspillere, vil jeg nævne Sebastian Kerdil fra Vissenbjerg, Peter Hug fra Esbjerg Sharks og Jens Hagbarth fra AaB Floorball. De var altid ”modbydelige”, at spille over for.

René Bitsch Toustrup fremhæver derudover modtagelsen af Milo prisen, som en af de største oplevelser han har fået i forbindelse med floorball.

Fremtiden for dansk floorball ser, i følge René, lys ud men fremhæver samtidig, at der var håb om mere:

– Tja, os der er i sporten, ser selvfølgelig gerne at den var meget større end den er, men jeg tror faktisk at vi er på rette vej, og de fleste i Danmark ved hvad floorball er i dag.