Redaktørens blog: Pigefloorballen halter i de danske topklubber

Foto: Rungsted-Hørsholm Floorball Klub

Flere og flere klubber begynder at have fokus på at få rekrutterede piger til floorballsporten i relation til dette, bragte Floorballportalen en oversigt, udarbejdet af Rungsted-Hørsholm Floorball Klub, over hvilke klubber der har flest pigespillere rundt om i Danmark.

Noget sprænger dog i øjnene, når man kigger ned over listen. Nogle af de bedste ligaklubber i landet mangler på listen over klubber med flest pigespillere. Dette er faktisk allerede nu en udfordring, som kan vise sig kun at blive større og større.

Det er tydeligt at de bedste spillere samler sig i få klubber. Derudover støvsuges de klubber, som har fokus på rekruttering og fastholdelse af piger i sporten, for de største talenter, så snart de er gamle nok.

LÆS MERE: De største klubber inden for pigefloorball

Ovenstående tendens er ødelæggende på flere områder. For dameliga produktet er lige nu så udvandet og kedeligt, at det er tæt på at være ligegyldigt at afvikle DM. Denne påstand skal ses i et større perspektiv. De fire-fem klubber som spiller målrettet efter medaljer, vil nok argumentere for at de øvrige klubber bare kan tage det mere seriøst.

Det er bare svært at tage det seriøst, når de bedste klubber tiltrækker de bedste spillere fra de klubber, som skal tage det mere seriøst. Det kræver kvalitet, bredde og en fødekæde at drive et mesterhold, eller sådan burde det være. Bare se på Benløse Floorball Club på herresiden.

Tilbage til listen over antallet af pigespillere. For ikke bare at angribe klubberne uden at give dem taletid, har jeg kontaktet Aab Floorball og Rødovre Floorball Club. Begge klubber mangler på listen over klubber med flest pigespillere.

Status i de to klubber lige nu er at Aab Floorball har registreret 4 pigespillere fra 0-18 år og Rødovre FC har 10 i alderen 0-18 år. Begge klubber sluttede i top 2 i hhv øst og vest-rækken i sidste sæson.

LÆS MERE: BLOG: Kidzligaen er floorballsportens guldæg

Aab Floorballs formand Søren Møller fortæller at man naturligvis gerne vil vækste pigefloorball, men man konkret har nogle udfordringer med for alvor at lykkes med dette:

– Finde kvalificerede trænere.

– Få nok spillere til at starte inden for kort tid. Hvis du står med 3-4 stk, er det svært at holde dampen oppe i længere tid inden de stopper igen. Og i Aalborg som i andre større byer, er udbuddet af fritidstilbud til de unge enormt stor og under stor konkurrence.

– (Eksempel: AaB er jo nok bedst kendt for fodbold i de brede kredse. Men AaB Esport har faktisk flere medlemmer end fodbold afdelingen i AaB har pt. Og det er selv om Esport har medlemsstop. Grunden til jeg nævner dette er at vi kan mærke presset for denne digitale sport).

– Jeg vil tro hvis man havde en ordning med en lønnet konsulent, der arbejdede med dette kunne bidrage til hente flere floorballspillere i almindelighed, men også pige spillere i særdeleshed. Men vi har desværre ingen støttet ordning til dette i Aalborg.

Rødovre Floorball Club er ikke vendt tilbage på mine henvendelser.

Hvordan kommer vi så videre herfra?

Flere ildsjæle arbejder på pigeområdet, og der er ingen tvivl om at udviklingen er på vej. Det kræver dog at de bedste ligaklubber, er med til at gå forrest, ellers kanabilisere vi bare udviklingen inde fra, ved at de bedste ungdomsspillere bliver sendt lige i favnen på de klubber, som kun fokusere på seniorfloorball, så får vi aldrig en liga med 10 hold, som alle er med til at skabe fundamentet for A-landsholdet og U19-landsholdet.

Jeg ved mange er for et pige U19-landshold, det stærkeste argument jeg hører for at dette skal eksistere er at det fastholder pigerne i sporten. Til gengæld koster det rigtig mange penge, som kun fastholder få.

Måske er tiden ikke helt moden til et U19 Pigelandshold? Måske ville de penge som bruges herpå være bedre givet ud, på at sende en konsulent i marken, lave marketing, aktivteter/events for at tiltrække pigerne i sporten og samtidig hjælpe klubberne med at fastholde dem?

Påstanden bag ovenstående spørgsmål er: At flere piger vil blive i sporten længere tid, hvis de har flere hold at spille i mod. Det er bedre at ét hold har 10-12 forskellige modstandere, end at man fastholder de 25-30 spillere som lever landsholdsdrømmen, hvis vi vil have en konkurrence dygtig dameliga, hvor der er mere end 2-3 hold, der har chancen for at vinde mesterskabet.

Helt overordnet savner jeg nogle konkrete tiltag fra Floorball Danmark. Hvor er strategien, som klubberne kan implementere og arbejde ud fra? Hvis der findes en, er den så synlig nok? “Seje piger spiller floorball” var igang, men er igen stoppet. Der har tidligere været pigecamps, de er nu erstattet af private initiativer, som Aspero Stars og Selected Player.

Bloggen er skrevet for igen at skabe en debat, der forhåbentlig kan være med til at skabe fornyet fokus på et område der halter, og specielt halter i de bedste ligaklubber.