RETRO: Nordjysk floorballpige løb med den olympiske ild

Foto: Privat

RETRO tager en tur tilbage til 2012, hvor dansk floorball kom i det olympiske selskab for en stund. Annika Bengtsson fra det hedengangne Frederikshavn Outlaws FC, vandt nemlig en konkurrence, som hun var indstillet til. Præmien var en løbetur på ca. 300 meter med den olympiske fakkel et sted i Skotland, på dens rejse mod OL i London.

At blive nævnt i forbindelse med OL, er noget af det største en mindre sportsgren, som floorball kan opnå. Derfor er det en vigtig begivenhed i dansk floorballs historie. I det større perspektiv har floorball i mange år kæmpet for at blive en del af det olympiske program. Men kampen om at få foden inden for i det olympiske selskab er benhård og noget der kan tage flere årtier.

LÆS MERE: RETRO: Fænomenet Jerker Lundgren

Tilbage til “lille Annika fra Frederikshavn”. Det er faktisk sådan hovedpersonen selv følte det, da hun først blev nomineret og senere fik at vide at hun var udvalgt til at bære den olympiske fakkel:

– Altså jeg blev ringet op en dag af Kenn Romme, som havde tænkt sig at indstille mig og derfor havde nogle spørgsmål. Jeg svarede på dem og synes det var det største skulderklap jeg kunne få – altså at der var nogen der synes jeg skulle indstilles gjorde mig så enormt glad og stolt! Jeg var dog også ganske sikker på at det aldrig ville blive mig, lille Annika fra Frederikshavn, som jo bare elskede sin sport, indleder Annika Bengtsson og fortæller videre om følelsen af at blive udvalgt:

– Vi skulle til Polen og spille Europacup, med FC Outlaws et stykke tid efter – og mens vi var dernede blev jeg ringet op af Samsung, som stod for nomineringerne, at jeg og to andre var blevet valgt. Det var en vild følelse! Troede ikke på det og havde slet ikke gjort mig nogle overvejelser om, hvordan det det skulle foregå! At jeg rent faktisk SKULLE løbe med faklen i mens en masse mennesker kiggede på.

LÆS MERE: Kobberup: – Den længste og hårdeste sæson nogensinde

Hvorfor Annika Bengtsson først blev indstillet og sidenhen udvalgt ligger der dog en stærk historie bag. Annika blev i 2009 ramt af en alvorlig diskusprolaps kort før VM, som satte hendes lovende karriere på pause og en lang og hård kamp om at komme tilbage på banen ventede forude:

– Jeg fik min rygskade kort før VM i Sverige i 2009. Midt under en træningsturnering. Jeg husker så tydeligt det øjeblik, hvor jeg mærkede at noget var galt og jeg var slet ikke i tvivl om, at det ikke bare var noget der skulle løbes væk! Det var en meget hård tid. Jeg havde to år forinden til VM i Danmark for første gang rigtig vist at jeg kunne være med der, hvor det var sjovt, og havde trænet ihærdigt for at skulle spille VM i Sverige, erindre frederikshavneren og fortsætter:

LÆS MERE: Ledertalent forløb skal skabe hele mennesker

– Jeg har altid brugt floorball til et frirum og til at mærke at jeg var god til noget, og pludselig kunne jeg heller ikke det! Jeg fik det faktisk rigtig dårligt og havde svært ved at se, hvad jeg så var værd. Heldigvis havde jeg virkelig mange gode mennesker omkring mig som passede på mig og blev ved med at motivere mig. Så da jeg efter næsten et års genoptræning, igen kunne træde ind på floorballbanen, havde jeg så mange at takke! Så da jeg løb med faklen var det ikke for mig, men for floorballsporten og dem som havde givet mig en High five og presset mig tilbage på banen, slutter Annika Bengtsson.